A fost adoptata Strategia Culturala a Municipiului Bucuresti

ATENEUL ROMAN - Foto Jurnal de Bucuresti
ATENEUL ROMAN - Foto Jurnal de Bucuresti

In sedinta CGMB din data de 1 august 2016 s-a votat un proiect de hotarare foarte important pentru Capitala si anume „Strategia Culturala a Municipiului Bucuresti”, document de referinta in vederea depunerii candidaturii orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021.

Acest proiect a fost votat in unanimitate de 51 de consilieri generali (PSD-22, USB-11, PNL-8, ALDE-4, PMP-4 si UNPR-2) fiind adoptat.

„Strategia Culturala a Bucurestiului, votata de consilierii generali, este un document esential in competitia la titlul de Capitala Culturala Europeana si reprezinta, in primul rand, un proces de schimbare pentru oras, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul sau cultural si mai ales pentru bucuresteni. Voi face echipa cu oamenii de cultura, voi fi un partener de baza al celor care vor sa se implice in proiecte culturale”, a declarat Gabriela Firea, Primarul Gaeneral al Capitalei.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat practic prima Strategie Culturala a Municipiului Bucuresti, un document de referinta care va contribui la dezvoltarea orasului prin cultura.

Demersul propus de aceasta strategie este unul de tip  „orasul ca ecosistem”; sistemul cultural se intersecteaza cu sistemul economic. Cultura, in sens larg, va permite cetateanului sa se implice in proiecte si sa fie un promotor al orasului.

Astfel, cetatenii vor fi incurajati sa participe la procesul de dezvoltare culturala a Capitalei nu doar din postura de spectactori, ci de persoane implicate in oferta culturala prezenta.

De asemenea, Strategia valorizeaza patrimoniul bucurestean ca resursa cheie de dezvoltare; incurajeaza reapropierea spatiului public de cetatenii orasului; sustine sectoarele culturale si creative ca motoare de dezvoltare economica; dezvolta turismului cultural etc.

Elaborarea strategiei a fost lansata in anul 2014, in contextul provocarii asumate de Bucuresti de a candida pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Tinand cont de toate schimbarile prin care a trecut Bucurestiul din 1989 incoace, lipsa unei strategii culturale a constitut un handicap sever care a incetinit procesul de tranzitie si a marginalizat sectorul cultural in relatie cu alte domenii.

Aceasta strategie este rezultatul unui proces indelungat si complex de elaborare, de aproape doi ani, realizat sub coordonarea ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti, in colaborare cu numerosi parteneri si colaboratori. Au fost facute numeroase studii si analize, a fost un proces de consultare la care au participat persoane foarte importante din domeniul cultural – directori ai institutiilor publice de cultura, antreprenori culturali, reprezentanti ai ONG-urilor cu activitate in zona culturala, dar si ai administratiei locale municipale si de sector, cetateni interesati de acest proces.

Documentul strategic adoptat reprezinta primul document strategic de viziune al Strategiei Culturale a Municipiului Bucuresti 2016-2026, operationalizarea si implementarea strategiei culturale urmand a se realiza sub autoritatea Primariei Municipiului Bucuresti, in colaborare si consultare cu intregul sector cultural bucurestean si cu actorii cheie din domeniile complementare vizate.

Detalii pe: www.pmb.ro